10 jaar RAVIB

Op 14 december 2022 is het precies 10 jaar geleden dat ik RAVIB lanceerde. Ik ben daar toen mee begonnen omdat ik vond dat er een open methodiek voor risicoanalyse moest zijn. Ik had toen zeker niet gedacht dat RAVIB ooit zou worden wat het vandaag de dag is. Ik was in het prille begin van RAVIB zelfs door verschillende mensen erop gewezen dat je niet zomaar een risicoanalysemethodiek kan verzinnen, want dat is iets dat alleen door wijze mensen met vele jaren ervaring in het vakgebied gedaan kan worden. Eigenwijs als ik ben zette ik toch door. En nu, 10 jaar later, durf ik best te stellen dat RAVIB in Nederland behoort tot de gevestigde standaarden om een risicoanalyse te doen. En daar ben ik best wel trots op.

Ik weet nog goed toen ik met mijn net ontwikkelde RAVIB voor het eerst een risicoanalyse bij een klant ging doen. Mijn toenmalige werkgever had geen verstand van risicoanalyses en vertrouwde volledig op mijn expertise. Dat gold ook voor de klant. Ik vond het reuze spannend om dat te gaan doen en vlak van te voren had ik wel de nodige twijfels of ik mijn kersverse bouwsel moest gaan inzetten. Ik heb het toch gedaan en het resultaat was goed. De klant was voorzien van een goed inzicht in de risico's en ook ikzelf had de nodige verbeterpunten voor RAVIB. Dit betrof hoofdzakelijk punten wat betreft de gebruikersvriendelijkheid van de interface, maar toch. Het was een goede start.

In de jaren die volgende groeide het aantal gebruikers langzaam maar zeker. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 2750 organisaties geweest die gebruik hebben gemaakt van de online versie van RAVIB en 165 die nog een actief account hebben. Dit is dus exclusief de organisaties die RAVIB gebruiken door het zelf te hosten. Da's best een aantal!

Ook is RAVIB in die jaren gegroeid in volwassenheid. De huidige versie is behoorlijk verschillend met de allereerste versie. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de waardevolle reacties die ik heb gekregen van gebruikers. Ik weet namelijk ook niet alles. Ik heb vaak genoeg gehoord dat mensen mij zien als risicoanalyse-expert. Zelf zie ik mij meer als een eigenwijze pionier met een geslaagd idee. Uiteraard heb ik dankzij RAVIB de nodige kennis opgedaan. Kennis die ik heb verkregen door zelf kritisch na te denken over waar ik met RAVIB heen wil, maar ook zeker verkregen vanuit anderen. Sommige mensen vinden het vreemd dat ik RAVIB gratis en voor niks weggeef. Zelf zie ik dat anders. Het zijn namelijk de contacten en de kennis vanuit die contacten wat ik ervoor terugkrijg. Dat alles had ik denk ik nooit verkregen als ik RAVIB commercieel had aangeboden.

Bij deze wil ik de gebruikers van RAVIB dan ook bedanken. Bedankt voor het gebruik van RAVIB, bedankt voor het vertrouwen in RAVIB en bedankt voor de leuke contacten en interessante kennis die ik ervoor heb teruggekregen. Op naar de volgende 10 jaar!

Hugo Leisink