Informatielandschap
Het in kaart brengen van risico's bij de verwerking van informatie kan alleen maar goed gebeuren als de informatieverwerking zelf goed inzichtelijk is. Weten waar je informatie ligt opgslagen, waar uitwisseling plaatsvindt, waar kopieën te vinden zijn, wie wat doet met informatie, wat de waarde is van die informatie in termen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid en wie verantwoordelijk is voor die informatie is bij veel organisaties niet goed op orde. Dit hulpmiddel, genaamd iAtlas, helpt bij het in kaart brengen van de informatieverwerking.
De ervaring leert dat maar weinig organisaties goed zicht hebben op hun informatieverwerking. Kennis die aanwezig is, zit in de hoofden van individuele medewerkers, maar is niet centraal belegd. Na uitgebreid zoeken is geconstateerd dat administratie applicaties voor het vastleggen van een informatielandschap, om deze vervolgens te delen met de rest van de organisatie, niet bestaan. iAtlas is dus uniek in zijn soort.
Gebruik voor een directe link naar het iAtlas de URL https://iatlas.ravib.nl/.
Broncode
Hoewel het is toegestaan om de online versie van het risicoregister op deze website te gebruiken, is het verstandig om deze lokaal te installeren. De reden is omdat ik ondanks mijn beste bedoelingen geen enkele garanties kan geven over de beschiklbaarheid van deze website.
Op de iAtlas broncode is de GPLv2 licentie van toepassing. iAtlas is een webapplicatie geschreven in PHP en vereist een MySQL / MariaDB database. Op lokale installaties van iAtlas wordt geen ondersteuning geboden.